Afwijking snelheid op de snelheidsmeter Celica t23

FacebookTwitterRSS Feed
Lees meer
3 jaren 5 maanden geleden #412 door Zino Leeuw
Hallo clubleden,

Ik ben sinds kort in het bezit van een Celica T23 (Hiervoor had ik een T20). Rijd geweldig maar er is mij iets op gevallen.
De snelheid op de snelheidsmeter komt niet overeen met de echte snelheid die ik rijd. Nou weet ik wel dat er over het algemeen bij alle auto's wel iets verschil in snelheid zit met de snelheidsmeter. maar bij deze auto lijkt het verschil wel erg groot te zijn. Bijvoorbeeld als ik 60 rijd lijkt het wel als of ik 50 rijd. Onder mijn Celica zitten de originele velgen onder met de bandenmaat: 205-50-R16. Heeft iemand hier ook last van bij zijn of haar T23? of is dit misschien bekent bij dit model?

Mvg,
Zino Leeuw

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

TCCNUwAdvertentieHier

Lees meer
3 jaren 5 maanden geleden #413 door Martin Bruijstens
Hallo Zino, ik heb je vraag even bij een T23 eigenaar neergelegd en die kwam met de volgende uitleg.

Martin,

Ik heb me er ooit in verdiept vanwege de corolla van mijn moeder, dus ik weet er iets van.

De kilometerteller van moderne auto's wordt gestuurd door middel van pulsen vanaf een sensor in de versnellingsbak.

Het kan dus aan een paar zaken liggen als de bandenmaat niet veranderd is: de km teller, de kabel, de sensor of misschien de versnellingsbak, als deze vervangen is door eentje met een andere overbrenging.

Als het aan de teller ligt, is daar meestal een condensator kapot, het symptoom is dan dat de teller soms veel te veel aan geeft, soms veel te weinig. Oplossing is dan om een nieuwe teller van de sloop te halen of de elco's vervangen met exemplaren met precies dezelfde waarden. Ik heb zelf de teller vervangen omdat de vervangende elco's net even anders waren en de teller dus nog steeds niet goed werkte...


Als symptoom is dat hij wel te weinig aangeeft maar niet altijd hetzelfde percentage, zou ik de sensor of kabel nakijken en evt vervangen.

Als het snelheidsverschil een vast percentage is, kan je dat bijstellen via de boardcomputer. Ik kan helaas niet vinden hoe, maar de toyota dealer zou dit moeten kunnen. Je kunt dan het percentage vaststellen door op de teller een tijdje precies 50 en precies 100 te rijden en die waarden te vergelijken met de waarden van de gps op je telefoon (zijn apps voor).

Als het km verschil altijd 10 km te weinig is, is het een kwestie van het naaldje er afhalen en er weer in de juiste stand op zetten. www.newcelica.org/threads/needle-calibration-guide-by-ledmod-com-rev1-1.236280/

Ik hoop dat Zino hier iets aan heeft.

Groeten,

Peter

Zelf heb ik overigens nu problemen met de teller van mijn T20. Daar lijkt het af en toe alsof de naald op gang moet komen en vanochtend deed zelfs de dagteller in eerste instantie niets, ik denk/hoop dat het de sensor is want alles is electronisch. Ik heb daarvoor zojuist een afspraak gemaakt , maar kan helaas pas eind april terecht. De garages hebben het kennelijk wel gewoon druk.

Gr,
Martin
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Zino Leeuw

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
3 jaren 4 maanden geleden #431 door Zino Leeuw
Hallo Martin,
Sorry voor de late reactie. De corina crisis bezorgt mij een hoop kopzorgen de laatste tijd. Dankjewel voor het bericht door te sturen naar Peter. Binnenkort ga ik op onderzoek uit waar het aan zou kunnen liggen. Dankzij Peter wordt de zoektocht naar het probleem een stuk makkelijker.

Gr Zino

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.